noutăți

Copilul are nevoie de adult să-și stăpânească emoțiile

joi, 28 august 2014

Copilul are momente în care se simte copleșit de emoții sau lipsit de control. La vârsta copilăriei, copilul a avut mai puțin timp și mai puțină experiență pentru a fi descoperit cum să facă față emoțiilor intense, ce să facă pentru a se liniști sau a se simți mai bine atunci când este în situații care îi trezesc emoții negative. Copiii reacționează variat atunci când sunt copleșiți de emoții. Uneori se închid în ei și nu spun nimic despre ce îi supără. Alteori se retrag bosumflați din joacă, din activitățile de grup. Alteori explodează în plâns, în proteste sau în insistențe puternice. Alteori rămân în situație și fac tot ce pot până le iese și ajung la zâmbetul satisfacției…

Treptat, de-a lungul timpului, copilul ajunge să recunoască ceea ce îl supără, întristează, înfurie, sperie sau îl face să se simtă vinovat sau rușinat. Însă, depinde de adulții cu care interacționează cât de mult și cât de repede învață modalități de a face față emoțiilor supărătoare, modalități de a ieși cu calm și cu încredere din situațiile în care simte emoții negative. Copilul învață ce să facă cu emoțiile care îl încarcă, fie interacționând cu adulții, fie observând cum aceștia ies din situații asemănătoare.

Pentru momentele încărcate cu emoții negative, copilul are nevoie de ajutorul și îndrumarea calmă, caldă și înțelegătoare a adulților. Rolul adultului este atât de a ajuta copilul să își exprime și calmeze emoția, cât și de a-i transmite regulile sociale. Adultul, fie că vorbim de părinte, fie că vorbim de profesor sau de un cunoscut, poate ajuta copilul conținându-i sentimentele intense și arătându-i modalități de a le stăpâni.

Când adultul răspunde emoților copilului și-l îndrumă să-și gestioneze neputința din momentele copleșirii de emoții, copilul se simte în siguranță și are încredere că există cineva acolo pentru a-l ajuta atunci când are nevoie. Pornind pe drumul vieții cu această încredere și siguranță, copilul are o bază solidă pe care să se dezvolte ulterior.

Când copilul simte calm și siguranță, este mult mai probabil să își mențină concentrarea și atenția, care sunt esențiale pentru dezvoltarea sa generală. Știind că poate face față oricăror emoții, copilul descoperă că poate face și învață să își cunoască propria valoare!