noutăți

Modul dezvoltare personală pentru copii: „Călătorie de explorare în universul interior”

miercuri, 15 februarie 2017 | dezvoltare personala , atelier , copii , creativitate , jocuri , comunicare

Modul de 10 ateliere experiențiale pentru dezvoltarea personală a copilului

„Călătorie de explorare în universul interior”


Importanța dezvoltării personale a copilului

Atunci când merge la şcoală, copilul se confruntă cu o nouă ipostază provocatoare căreia este de dorit să-i facă faţă. Mediul școlar şi noile cerinţe pot genera sentimente de teamă şi nesiguranţă. Aceste trăiri pot împiedica şcolarul să-şi fructifice în mod optim capacitatea intelectuală, pe de o parte, iar pe de altă parte pot reprezenta un blocaj în procesul de achiziţie a noilor informaţii.

Pentru a preîntâmpina nevoile psihologice ale copiilor, este necesar ca psihologii, împreună cu părinţii şi educatorii, să ofere copiilor şansa de a se dezvolta armonios prin intermediul unor activităţi interactive. Acestea vor reprezenta un suport de bază în dezvoltarea mecanismelor gândirii, memoriei, imaginaţiei şi obţinerii siguranţei şi autonomiei afective.

Definită în termeni de conştientizare, înţelegere şi exprimare a emoţiilor, inteligenţa emoţională este considerată ca fiind acel factor care, alături de inteligenţa cognitivă, ajută o persoană să se adapteze cu mai multă uşurinţă situaţiilor şi provocărilor vieţii personale și profesionale. În acest mod, „inteligenţa emoţională” a căutat să răspundă şi problemei legate de eternul conflict dintre ceea ce o persoană simte şi ceea ce gândeşte, dintre emoţionalitate şi cogniţie, considerându-le complementare.

Cercetătorii arată că inteligenţa emoţională este în mare măsură dobândită, iar educarea ei este relativ uşoară. Studiile care au urmărit nivelul de dezvoltare al inteligenţei emoţionale de-a lungul anilor, au evidenţiat că oamenii evoluează pe măsură ce îşi stăpânesc mai bine emoţiile și impulsurile, se motivează mai uşor şi îşi cultivă empatia și flexibilitatea socială, adică devin mai inteligenţi din punct de vedere emoţional.

 

Beneficiile copilului pe termen lung includ, fără a se limita la:

• Încredere în sine și independenţă

• Gândire de tip „Eu pot!”

• Conduite tolerante şi disponibilitate față de cooperarea cu ceilalți

• Armonizarea propriilor nevoi cu cele ale grupului și capacitatea de adaptare la mai multe grupuri sociale

• Exprimarea trăirilor afective în mod spontan și autentic

• Capacitate de analiză critică şi rezolvare de probleme

• Dezvoltarea și/sau deblocarea creativităţii

 

Programul modulului experiențial de dezvoltare personală pentru copii:

Atelierul nr. 1 - Cunoașterea și coagularea grupului

Atelierul nr. 2 – Autocunoaștere și rolul fiecăruia în grup

Atelierul nr. 3 – Explorarea trăirilor afective și orientarea către sarcinile de grup

Atelierul nr. 4 – Coordonarea în echipă și explorarea comunicării nonverbale

Atelierul nr. 5 – Atitudinea față de reguli și explorarea rolurilor sociale

Atelierul nr. 6 – Responsabilitate personală și socială

Atelierul nr. 7 – Rezolvarea de probleme prin cooperare și negocierea în situații conflictuale

Atelierul nr. 8 – Flexibilitate în gandire și creativitate

Atelierul nr. 9 – Atitudinea față de părerea celorlalți și testarea realității în procesele decizionale

Atelierul nr. 10 – Autoevaluarea realistă și adaptarea la realitatea socio-emoțională imediată

 

Trainer: 

Silvia Guță - Psiholog, consilier psihologic și psihoterapeut


    Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității București, cu master și formare în Psihodiagnoză, Psihoterapie Experiențială Unificatoare și Dezvoltare Personală, acreditată de Colegiul Psihologilor din România cu atestat de liberă practică începând cu 2012. 

    Cu experiență de peste 10 ani în lucrul cu tinerii, Silvia Guță este unul dintre membrii fondatori ai Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis din Alexandria, ajuns la a 12 ediție în 2017, eveniment cultural prioritar pe lista Ministerului Culturii începând cu 2016. Programele de educație alternativă din cadrul festivalului includ ateliere de teatru, coregrafie, muzică, scriere creativă, fotografie și film, dedicate tinerilor participanți. Silvia este fondatoarea secțiunii ART &PLAY din cadrul festivalului - o serie de ateliere de dezvoltare personală și parenting dedicate comunității locale. 

    Silvia Guță este psihologul Centrului iQWeLT, iar modulul „Călătorie de explorare în universul interior” este primul program de dezvoltare personală deschis în cadrul centrului, având ca scop facilitarea accesului copiilor la un alt tip de activitate, ce implică și dezvoltă atât resursele cognitive, cât și cele emoționale ale copilului, contribuind astfel la construirea unei baze puternice în procesul de construcție și explorarea a personalității. 


Structură:

Grupuri de lucru de min. 8 – max. 10 copii

Grupe de vârstă:  8-11 ani și 12-14 ani


Program: 

  • Grupa  8-11 ani – 10:00-12:30
  • Grupa 12-14 ani – 13:00-15:30

Ședințe săptămânale de 150 min, desfășurate sâmbăta, în intervalul 4 martie – 27 mai 2017


***Toate materialele necesare activităților grupurilor vor fi asigurate de trainer, cu excepția unor obiecte personale pe care copii vor fi instruiți din timp să le aducă la unele întâlniri, necesare în anumite activități ce fac parte din progrmul de lucru. Obiectele personale nu vor fi deteriorate în timpul atelierelor și vor fi recuperate la finalul întâlnirilor.


Preț modul:

Costul total al modulului „Călătorie de explorare în universul interior” este de 600 lei (10 ateliere). Plata se poate face integral sau în două tranșe, conform opțiunii clienților.


Pentru înscrierile procesate până la data de 22 februarie 2017, se aplică o reducere de 10% din prețul modulului.


În costul modulului sunt incluse și două ateliere cu părinții copiilor înscriși. 

  • Prima întâlnire va avea loc înainte de începerea atelierelor și va avea ca scop introducerea trainerului și a metodelor de lucru, precum și setarea obiectivelor și așteptărilor părinților.
  • A doua întâlnire va avea loc la finalul modulului și va avea ca scop evaluarea progreselor obținute la nivelul grupurilor de copii și feedback-ul reciproc, atât din partea părinților, cât și a trainerului.

*** IMPORTANT***

Prezența a cel puțin unuia dintre părinții copiilor înscriși la aceste întâlniri este obligatorie, comunicarea dintre părinți și trainer fiind unul dintre factorii principali ce contribuie la obținerea succesului  în atingerea obiectivelor propuse.


Înscriere:

Înscrierile sunt deschise până pe data de 1 martie 2017, în limita locurilor disponibile.

Telefon: 0314264237 | E-mail: [email protected]