noutăți

Laternenfest 2017

Sărbătoarea lampioanelor de Sf. Martin

luni, 23 octombrie 2017 | copii , eveniment , limba germana , traditii germane

Semnificația zilei de 11 noiembrie

Legenda spune că, într-o zi friguroasă de iarnă, un tânăr soldat a renunţat la jumătate din pelerina sa pentru a ajuta un cerşetor, salvându-l, astfel, de la îngheţ. În noaptea următoare, tânărului soldat, pe numele său Martin, i-a apărut în vis Iisus Hristos, îmbrăcat în jumătatea de pelerină pe care el i-a dăruit-o cerşetorului, iar această apariţie l-a determinat pe Martin să devină un creştin devotat pentru tot restul vieții. 

Deși povestea Sfăntului Martin diferă în prezent în funcție de zonele geografice și de specificul cultural al comunităților creștine germanice, sărbătoarea continuă să reprezinte un moment de important al anului, un moment în care copii învață lecția generozității și a altruismului, la final de toamnă, atunci când toată lumea culege roadele muncii unui întreg an.

Pentru a marca această zi, comunitățile creștine organizează procesiuni de anvergura unui adevărat scenariu de teatru, īn care se reactualizează legenda și Sf. Martin este reprezentat de un bărbat îmbrăcat în straie ostăşeşti, călare pe un cal, iar cel de-al doilea personaj este reprezentat de bătrânul cerșetor care primește darul ce îl va salva - jumătatea de mantie.

Procesiunea este însoțită de copii, părinţi, bunici și cu toții cāntă «Martins Lieder»  cântece tradiţionale pentru această sărbătoare. Un rol important în scenariu îl constituie focul ritual - Martinsfeur. Întreaga asistenţă poartă făclii aprinse (Martinsfackeln), felinare făcute artizanal în şcoli sau grădiniţe - Martinslampen sau, în unele regiuni, dovleci scobiţi, în care se pun lumânări aprinse.

Sărbătoarea Lampioanelor la Centrul iQWeLT

Centrul iQWeLT organizează și în acest an, pentru a patra oară, Sărbătoarea Lampioanelor de Sf. Martin - Laternenfest și invită toți cursanții alături de frații, părinții sau bunicii lor să se alăture procesiunii de Sf. Martin, urmând exemplul generozității și bunăvoinței, cu lampioanele colorate, special pregătite pentru această sărbătoare.

Detalii:

  • Dată: 10 noiembrie 2017
  • Oră: 18:30 - 19:30
  • Loc de întâlnire: Parc Obor, zona centrală (la fântâna arteziană)
  • Eveniment cu participare gratuită, pe bază de confirmare
  • Confirmări: [email protected]
Dată limită confirmări: 9 noiembrie 2017